Ameriikan Marin arkku – lue tarina Sukusiteestä

Pääkkölän Martti. Pihtiputaalainen 87-vuotias maanviljelijä Martti Koljonen – kylähulluksikin valittu – on työn, touhun ja toiminnan mies. Hirsirakennuksia yli 20, oma museo, luontoreitille pitkospuita, laavu ja lintutorneja. Heinäjoen luonnon puolestapuhuja jo 1960-luvulta lähtien.

Vanhat keskisuomalaiset hirret ovat saaneet Martti Koljosen käsissä uuden elämän aitoissa, joissa hänellä on museotavaraa jopa 1700-luvulta. Yksi esineistä on ns. ameriikanarkku.

 

Tämä Sahintuvan aitta on osin rakennettu Viitasaaren vanhan pappilan hirsistä. Latinaakin niistä löytyy. Yhdessä Sahintuvan museoaittojen hirressä on vuosiluku 1730. - Kuva Jorma Luomala

Marin ameriikanarkku

Näin Martti Koljonen kertoi tarinaa ameriikanarkusta Jorma Luomalalle marraskuussa 2018:

 – Tallessa on Amerikan Marin puuarkkukin, jossa hän on kuljettanut matkatavaroitaan. Unholan Ville, isän veli kertoi, että heillä on aitassa Marin arkku. Se oli jo menossa kaatopaikalle, kun minä sen pelastin. Mari oli Rönnyn tyttöjä. Amerikasta tultuaan Mari käveli pussihousuissa, jatsarit jalassa ja diakonaalitakki päällä. Se oli ihan sensaatiomaista. Uskomatonta sen ajan naiselle. Sitten vielä kerrottiin, että hänellä oli aina pistooli taskussa. Mari kävi kahdestikin Amerikassa. Hän palasi kotipitäjäänsä Puttaalle ja rakennutti talon, joka on Sallilan kohdalla toisella puolen tietä. Kalusti talon viimeisen päälle ja itse asui rakennuttamassaan ulkorakennuksessa. Päärakennus oli Marin aikana aina tyhjillään, mutta hänen kuolemansa jälkeen siinä toimi mm. Maatalouspankki. Minä sain poikasena käydä päärakennuksessa. Kyllä se oli kaikki viimeisen päälle tehty kalusteista lähtien.

– Mari oli varakas rikastuttuaan Amerikoissa, jonne hän oli mennyt aika nuorena. Oletettavasti hän toimi siellä rikkaissa perheissä taloudenhoitajana. Hän lahjoitti kirkkoon kattokruunun ja ehtoolliskaluston sekä rahasumman Alvajärven Lottalaan (nyk. maamiesseurantalo). Jossakin tilaisuudessa Alvajärvellä Marin läsnä ollessa oli laulettu Nälkämaan laulua.  Mari oli hermostunut kohtaan “raukat vain menköhöt merten taa”. Hän oli uhannut ottaa lahjoittamansa rahasumman pois. Ei hän sitä kuitenkaan ollut tehnyt.

_____________________________________________________________

”Onnen täyttymys on se kun vanhemmat lapsineen kävelevät Heinäjoen luontopolun pitkospuita, pysähtyvät laavulle juomaan kahvit ja syömään eväitä. Heinäjoki on Pihtiputaalle valtava voimavara. Asukkaita sen rannoilla on ollut 6000 vuotta.”

Martti Koljonen – vuoden 2014 kylähullu

Kotiseudun Sanomat 7.5.2015

______________________________________________________________

Martti Koljonen on ideoinut Heinäjoen luontopolun -  rakentanut pitkospuita, lintutornin ja laavun. Kuukkeli tuli kädestä syömään. Martti nimesi laavun Kuukkelilaavuksi.   -Kuva Jorma Luomala
-----------------------------------------------
ylin kuva: Martti Koljosen työkaluja - hirrenveistopiiluja ja vuolurauta alimpana - kuva Jorma Luomala
kuva Jorma Luomala
Lue lisää Heinäjoen luontopolusta täältä: https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/05/23/heinajoen-luontoreitti-pihtiputaalla/

Sukuside ilmestynee muutaman viikon sisällä. Lue lisää Martti Koljosen tarinoita lehdestä.

Vanha kuva Pääkkölän pihapiiristä:

Pääkkölä  – kuva Martti Koljosen kotialbumi
  • P Närhi

PS.  Sukuseura järjestää kesällä 2019 kaksi tapahtumaa. Iso hyväntekeväisyyskonsertti  ja taidetapahtuma Pihtipudas- salissa la 15.6. klo 17.

Sunnuntaina 21.7. retki Tuulensuun taidepuistoon Pasalassa.