talvisodan sankarihaudat Viitasaarella 1940

Talvisodasta 80 vuotta

Matti Arkimaa teki testamentin juuri ennen rintamalle lähtöä helmikuussa 1940

Helmikuussa 1940 talvisotaan lähtiessään Viitasaarella Keitelepohjan Lehtolassa asunut Matti Arkimaa ent. Argillander kirjoitti ylös viimeisen tahtonsa siltä varalta “jos en siltä reissulta takaisin henkissä palajaisikaan”. 

Ennen rintamalle lähtöä Matti Arkimaa toimi Keitelepohjan ilmavalvonta-aseman vartiopäällikkönä. IVA sijaitsi Harjun talon katolla.

Testamentti on ote ”kihlakunnanoikeuden varsinaisasiain pöytäkirjasta, joka laadittiin lakisääteisissä syyskäräjissä Viitasaaren pitäjän käräjäkunnassa, Viitasaaren tuomiokuntaa, Suojeluskuntatalossa mainitun pitäjän kirkonkylässä elokuun 26. päivänä vuonna 1940.”

______________________________________________________________

”Lehtolassa helmikuun 18. pnä 1940 

Sotatoimiin lähtiessäni

jätän tämän kirjelmän sitä ajatellen jos en siltä reissulta takaisin henkissä palajaisikaan niin tässä on oleva viimeinen tahtoni, että omaisuuteni jaetaan näin:

  1. Heikki Arkimaa Kaislaharju saapi kaikki eläimet, kirjoituspöydän, Suomen kartan ja kaikki vaatteeni, paitsi ei turkkia.
  2. Emil Arisalo Kankaa saapi uudet pieksut ja turkin ne sopivat Eemille hyvin, Radion ja rintamamies merkin sekä yhteiset että yksityiset obligatiot, ne kuuluvat Eemille ja Kankaalla olevat kampeet.
  3. Kalle Kahilainen Kirjakaapin kirjoineen sekä molemmat valokuvauskoneet.
  4. Velkojani vastaan jääpi henkivakuutus ja kiintein omaisuutesta metsäpalsta. Tämän asian jätän Keitelepohjan piirin Nuorisoseuran huoleksi, ja mitä tästä jääpi liikaa siis jäännöstä, se kuuluu nuorisoseuralle. Ellei tämä riitä velkojen maksuun, niin saapi lisää mainitsematta jääneestä omaisuutestani sekä n.seuralle kuluja siis toimitus palkkaa 1000:- mk. Kotipalsta ja loput rihkamat ne saapi Taito Paananen Kaislaniemi. Todistajia tässä ei ole enkä niitä lähde hakemaan. Tämä on siis viimeinen tahtoni. Matti Arkimaa”

____________________________________________________________

Talvisodan sankarihaudat Viitasaarella. – kuva Viitasaari-seura

Matti Arkimaa haavoittui  Kannaksella Nisalahdessa Säkkijärvellä 10.3.1940 ja kuoli Lahden sotasairaalassa 18.5.1940. Hänet on haudattu Viitasaaren sankarihautaan.

____________________________________________________________

Kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2020

– Pirkkoliisa Närhi

_______ Lue lisää Sukuside-lehdestä, joka ilmestyy lähipäivinä!________

Mielenkiintoisia verkkosivustoja löydät mm. täältä:

https://www.kuntaliitto.fi/yleiskirjeet/2020/kansallinen-veteraanipaiva-2020