Sukuseura esittäytyi Vantaalla 2012

Historiansa ensimmäisen kerran sukuseuramme oli mukana Kuulutko sukuuni -tapahtumassa 13. – 14.10.2012. Vantaan Seudun Sukututkijat toteuttivat tämän messutapahtuman jo neljännentoista kerran Vantaalla. Tilaisuus on Suomen suurin sukuseurojen, -yhdistysten ja -tutkijoiden yhteinen tapahtuma. Messuilla kävijöitä oli arviolta kolmisen tuhatta.

 Van1 5

Kuvassa vas. Pirkkoliisa Närhi, Seija Argillander, Saara Kotamäki ja Aila Pajunen

Mukana oli lähes 100 näyttelyosastoa. Paikalla oli paljon pohjanmaalaisia, savolaisia ja karjalaisia sukuseuroja sekä monia ammattilaistutkijoita. Koko kahden päivän ajan oli luentosalissa monipuolisia asiantuntijoiden luentoja aiheina mm. kuinka aloitan sukututkimuksen, amerikansiirtolaisuus, 1600-luvun suuri nälänhätä Suomessa, digitaaliset aineistot sukututkimuksessa.

Sukuseuramme lienee ollut ensimmäinen keskisuomalainen sukuseura tämän tapahtuman historiassa. Sukumme otettiin vastaan mielenkiinnolla, moni pysähtyi ja ryhtyi keskustelemaan juuristaan. Moni keskisuomalainen löysikin yhtymiä sukuumme. Lisäksi pohjanmaalaisten ja savolaisten osastoilta käytiin tarkastamassa tietoja tietotokannastamme. Saimme myös arvokkaita lisätietoja nykypäivän Argillander-jälkeläisistä. Tietenkin oli mukana muitakin Argillandereita kuin nimenomaan sukuseuramme kantaisän Israelin jälkeläisiä, esim. Israelin tädin Storckovius-jälkeläisiä, mutta tiedot otimme talteen, ovathan hekin suurta Arg-perhettä.

Erityistä mielenkiintoa herätti Pihtiputaan kartta, johon oli merkitty korpraali Israelin myöhäisin kotipaikka Luomala. Luomalasta lähti punaiset villalangat eri puolille Pihtipudasta ja kauemmaksikin. Israelin yhdeksän lapsen kautta suku levisi mm. Viitasaarelle, Reisjärvelle, Haapajärvelle, Ouluun, Laukaaseen, Sääminkiin, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Ruotsiin. Lankojen päissä oli valokuvia ja esimerkinomaisia listauksia nykyisistä sukuun kuuluvien sukunimistä. Suunnitelmissaon  pystyttää näyttely myös ensi kesän sukujuhliin 28.7.2013, mikäli Röllilän kestikievarista löytyy sopiva paikka.

Luentojen aikana oli välillä osastollamme vähän hiljaisempaa, joten ehdimme ottamaan muutaman kuvankin. Valitettavasti meillä ei ollut koko ajan valokuvaajaa paikalla. Näiden kuvien ottajina olivat Antero Kumpulainen, Pirkkoliisa Närhi sekä Miriam ja Samu Salmenkangas.

Van2 3

 

Van3 2

Yksityiskohtia näyttelyseinältä

Suvun nuorimpiin kuuluva Saimi Salmenkangas tutustuu äitinsä äidinisänisänisän Elias Israelinpka Närhin perheeseen Pihtiputaan Alvajärvellä v. 1911. Mummu opastamassa.