sukuviiri sukujuhlassa

Sukujuhla Aikon kartanossa 31.7.2018

Sukujuhla kokosi noin 70 hengen joukon yhteen juhlimaan 40-vuotiasta sukuyhdistystä ja sukukirjan valmistumista, kun kokoonnuimme Aikon kartanoon heinäkuun viimeisenä sunnuntaina. Osa saapui jo edellisenä iltana ja kokoonnuimme rantasaunalle uimaan ja paistoimme makkaraa ja herkuttelimme lettuja kodalla. Rannalla olikin hyvä tuulessa viilentää helteisen kesän tunnelmia.

Sukujuhla aloitettiin lounaan jälkeen yhteislaululla: Laulu Suomessa kaikui komeasti ammattimuusikoiden tuella. Sen jälkeen sukuseuran puheenjohtaja Saara Kotamäki toivotti kaikki tervetulleiksi ja kertasi sukuseuran vaiheita: 40 vuotta sitten ensimmäisessä Sukuside-lehdessä seuran perustajapuheenjohtaja Heikki Aurasmaa toivoi, että kaikki 6000 suvun jäsentä saataisiin yhteen. Niin ei sitten koskaan käynyt ja sittemmin arvio sukulaisten määrästäkin moninkertaistui.

Välillä mietittiin, tehtäisiinkö vihkosia sukuhaaroittain, mutta sekin idea kuivui kokoon. Vain yksi haara tuli kerättyä Toivo Arnbergin sitkeydellä. Sitten vuonna 2008 sovittiin, että Aila Pajunen-Inha alkaa kerätä tietoja yhteen tietokantaan.

Kirjatyöryhmä perustettiin vuonna 2015 ja valmista tuli tänä vuonna 2018. Nyt valmistuneessa kirjassa on 20900 nimeä, 1240 sivua ja kirja painaa liki 5 kiloa. Käsittelyn helpottamiseksi kirja jaettiin kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa on tarinallinen osuus sekä hakemisto ja toisessa osassa ovat sukutaulut.

Kirjoittaja Anne Aurasmaan ajatuksena on ollut luoda tarinaa aina kun se on ollut mahdollista ja aika monta jännitys- ja muuten mielenkiintoista kertomusta hän on löytänytkin suvun vaiheista. Kuvaukset ihmisten tavasta elää Pihtiputaan ja Viitasaaren maisemissa ovat eläviä ja runsas kuvitus auttaa hahmottamaan asioita uudella tavalla.

Pauliina Näsänen ja naapurista avojaloin sukulaisia tervehtimään poikennut Jyrki Kemppainen kevensivät juhlan helteistä tunnelmaa hauskoilla lauluillaan. Jyrki tervehti ”Viitasaarelainen” ja ”Tavallinen mies” -kappaleillaan ja Pauliina jammaili ”Zikanaiset” ja ”Verkoilla”, josta olivat Jyrkin kanssa vetäneet pitkää tikkua, että kumpi sen saa vetää.

Heikki Aurasmaa kiteytti vielä suvun vaiheita ja arpajaisten jälkeen Jorma Luomala toivotti osallistujille hyvää matkaa kahvin ja maukkaan lakkakakun jälkeen.

Katso sukujuhlakuvat täältä!

Juhlaa on uutisoitu Kotiseudun Sanomissa, Viitasaaren Seudussa ja Keskisuomalaisessa. Katso myös keskustelu (vain jäsenille) Facebookissa.  Tiedostoista löydät edellä mainitut uutiset, jos sinulla ei ole lukuoikeutta noihin lehtiin.