Kuulutko sukuuni 2021: Keski-Suomen Argillanderit

Videoesityksessä on 27 diaa. Kuvat ovat sukukirjasta Rummunlyöjän rytmiin sekä sukutapahtumista.

Keski-Suomen Argillanderit ry on toiminut vuodesta 1978. Kantaisäksi määriteltiin tuolloin Pihtiputaalla 1779 kuollut korpraali Israel Argillander. Yhdistyksen puitteissa on tehty kattava sukututkimus, joka julkaistiin kirjana 2018. Kirja, nimeltään Rummunlyöjän rytmiin, sai vuoden sukukirja -palkinnon kehuilla, että se on kaikkea sitä, mitä sukukirjalta voi odottaa. Sukutietokantaa päivitetään tietenkin edelleen. Välineistöön on lisätty geenitutkimus jonka avulla on toiveena löytää nyt tunnettuja enemmän esi-isiä Israelille.

Seuraa perustettaessa uskottiin, että korpraali Israel Argillander oli Saarijärvellä pappina toimineen Israel Argillanderin poika. Jo pian löydettiin väliin yksi Israel lisää. Sen sijaan meni vuosikymmeniä, ennen kuin varmistui, että Saarijärven kirkkoherra ei ollut sukua Kuopion Argillandereille muutoin kuin ensimmäisen vaimonsa kautta: Israelin neljän suoran isälinjan jälkeläiset vahvistavat, että sukumme kuuluu länsi-eurooppalaiseen R-haploryhmään kun kuopiolaiset näyttäisivät kantavan kotoisampaa N:ää. Yhteyttä sukujen kesken toki pidettiin, korpraalin vanhimmalla pojalla, Israelilla, oli kummina varakas ja sivistynyt Henrik kuopiolaisesta suvusta.

Pihtiputaalla syntynyt korpraalinpoika Israel karkasi Tukholmaan, sinne muutti myöhemmin myös hänen veljenlapsiaan Oulusta. Argillanderit olivat tässä vaiheessa ilmeisesti vielä ruotsinkielisiä, sillä korpraalin vanhimmat pojat kävivät triviaalikoulua Vaasassa, eivätkä Tukholmaan muuttaneiksi tiedetyt henkilöt kuuluneet suomalaiseen seurakuntaan. Ruotsissa suvun vaiheille on tutkimuskenttä avoinna, sillä systemaattista arkistojen penkomista ei ole toistaiseksi tehty.

Sukututkimuksessa on tilaa monenlaisille ihmisille ja kiinnostuksille. Sukutaulut ovat luuranko, jonka ympärille voi kerätä loputtomasti kertomuksia, päiväkirjoja, muistiinpanoja, lehtileikkeitä, kuvia, karttoja, käräjäpöytäkirjojen otteita, eli kaikkea sitä, mistä elämä koostuu. Keski-Suomen Argillandereiden tapauksessa tarinat olivat ensin ja vähä vähältä löytyi historiallisia faktoja, jotka tukivat ja vähintään yhtä usein purkivat olettamuksia. Tätä nykyä emme edes tiedä missä korpraali perheineen asui, vaikka se oli yksi selvimpinä pidettyjä asioita seuraa perustettaessa.

Seuramme sukurekisteristä vastaa Aila Pajunen-Inha (ailat.pajunen@gmail.com), hän on asiantuntija Argillandereiden lisäksi erityisesti pihtiputaalaisissa suvuissa.

Sukuseuratoiminta on usein julkaisutoimintaa, Keski-Suomen Argillanderit tekee pulskan lehden joka vuosi. Lisäksi tarjolla on sukutuotteita, kuten mukeja ja kortteja, joten seurassa on aina paikka avoinna valokuvauksesta ja suunnittelusta kiinnostuneelle. Kirjoja ja lehtiä tehtäessä tai netissä julkaistaessa on jokaisessa omat vaatimuksensa, samoin sukutuotteita suunniteltaessa. Kunkin erityispiirteiden tunteminen helpottaa hankkeiden toteuttamista.

Seuraltamme voi kysellä konsultaatioita tai kurssitusta näissä asioissa. Ota yhteyttä puheenjohtaja Anne Aurasmaahan (anne.aurasmaa@gmail.com).

Sukuseuratoiminnassa kaikesta menneen kaivelusta huolimatta keskeistä on ihmisten yhteen saattaminen. Keski-Suomen Argillanderit järjestää vuosittain vähintään yhden sukutapaamisen, yleensä tehdään kesäretki suvun kannalta kiinnostavaan paikkaan. Olemme käyneet vanhoissa taloissa, näyttelyissä tai merellä tykkisluupilla, ensi kesäksi suunnittelemme lättähattumatkaa. Joka kolmas kesä pidetään sukujuhla ja -kokous, johon suvun jäseniä kutsutaan puhumaan, musisoimaan ja viihtymään. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille, seuran jäsenyyttä ei udella.

Suvun levitessä yhä laajemmalle, netin merkitys kasvaa. Sukuseuran jäsensivuilla uusin lisä ovat vuosikymmenten kuluessa kerätyt lehtileikkeet. Niitä on hauska lukea, sillä maailma ja ihmiset ovat ehtineet muuttua seuran toiminnan aikana. Tavoite onkin lisätä juuri tällaista elävöittävää aineistoa seuran jäsenten tutkittavaksi. Kuvagallerian kasvattaminen on toinen tärkeä asia. Myös ensimmäisten polvien sukutaulut tulevat nettiin lähiaikoina, toistaiseksi ne ovat olleet luettavissa vain sukukirjasta. Seuran nettisivuilta löytyy toki myös toiminnan arki: sukuneuvoston pöytäkirjat ja seuran tilinpäätökset. Facebookissa seuralla on keskusteluryhmä, jonka jäsenyyttä voi hakea jokainen sukuun kuuluva, oli seuran jäsen tai ei.

Sukuseuraan saa parhaiten yhteyden nettisivujen kautta tai lähettämällä sähköpostia sukuneuvoston jäsenille, myös seuraan liittyminen onnistuu nettilomakkeella. Katso avoimet sivut vasemmalla olevasta valikosta, avoimilla sivuilla on kuvia viimeaikaisista tapahtumista, myytäviä tuotteita ja jäsenhakemuslomake. Jäsenyys maksaa 20 euroa vuodelta (puoliso kannatusjäsenenä 10 euroa) ja sillä saa Sukuside-lehden sekä pääsyn jäsensivuille.